Archives
Categories

Loading

Sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH (Reprezentativni sindikat) danas će donijeti odluku o stupanju u štrajk zbog umanjenja plaća od 4,5 posto.

Čak 30 sindikalnih organizacija koje broje više od 7000 ljudi i koje su udružene u jednu na proširenoj sjednici štrajkačkog odbora razmatrat će mjere koje će se poduzimati u idućim danima protiv države. Sve ovo nužno je poduzeti, kazali su u Sindikatu, jer je Vijeće ministara BiH usvojilo nacrt proračuna za 2012. kojim se predviđaju umanjenja plaća zbog ušteda i budućih pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom.

Umanjenja političarima

Ono što je trebalo umanjiti gnjev kod sindikata zbog umanjenja plaća jest odluka da se plaće smanje i izabranim dužnosnicima, no ova odluka za sindikat ne predstavlja ništa. Naime, tvrde kako umanjenje njihovih plaća koje mahom iznose oko 650 maraka za 4,5 posto ne znači isto što i umanjenje plaća njihovih šefova za toliki postotak kada se zna da oni naplaćuju po nekoliko tisuća maraka mjesečno. Reprezentativni sindikat kivan je na vlast i iz razloga što ovo nije prvo umanjenje plaća i što su prošle godine bez zakonske potpore njihove plaće umanjene također za oko 100 maraka.

Zamjenica predsjednika Reprezentativnog sindikata Gordana Šarović poručuje kako državni službenici primaju najniže plaće u državi, a kako vlast koja radi umanjenja ne radi na svojim uštedama, odnosno voza službene automobile vikendom, rasipa novac na domjenke i zapošljava rodbinu i prijatelje, iako se zna da administracije ima dovoljno u državi.

Državna sigurnost

I sindikati Granične policije i SIPA-e odlučni su u namjeri boriti se za svoja prava.

Predsjednik Sindikata Granične policije Predrag Crnogorac kazao je kako su zapravo plaće zaposlenih u institucijama smanjenjem od 4,5 posto realno smanjene 33 posto, jer je osnovica, po Zakonu o plaćama i naknadama za 2012., trebala biti 671,5 maraka. Kada je u pitanju štrajk DGS-a, Crnogorac kaže kako će oni poduzimati sve zakonom dopuštene vidove borbe, uključujući i štrajk, ali kako do štrajka ima mnogo zakonom utvrđenih procedura.

Dodaje kako je Vijeće ministara usvojilo dio njihovih zahtjeva, te kako će još raspravljati o štrajku, ali da niti jedan njihov policajac neće ugroziti sigurnost države. I u SIPA-i su istog mišljenja. Iako će danas Reprezentativni sindikat najvjerojatnije donijeti odluku o stupanju u štrajk, isti neće započeti još neko vrijeme jer po zakonu prvo ide najava štrajka, pa štrajk upozorenja, a ukoliko Vijeće ministara ne pozove na pregovore sindikate, ili ukoliko se proračun usvoji na Predsjedništvu i u Parlamentu, ide se u generalni štrajk.

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading