Archives
Categories

Loading

Dana 26.04.2012. godine je održan sastanak članova Samostalne sindikalne organizacije Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine na kojem su članovi razmatrali dostavljenu Anketu o stavu zaposlenih na usvojeni Nacrt Budžeta za 2012. godinu i Odluke o smanjenju plaća uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Nakon razmatranja, članovi naše sindikalne organizacije su zauzeli jedinstven stav da se u ovom momentu ne mogu izjasniti po dostavljenom materijalu.

Naime, mišljenja smo da se članovi sindikalnih organizacija trebaju posebno izjasniti o usvojenom Nacrtu Budžeta, a posebno o Odluci o smanjenju plaća uposlenih u institucijama BiH (pitanje1.).

Zahvaljujući ustavnom uređenju naše države, predviđeno je egzistiranje i nezavisno funkcionisanje javnih uprava na različitim nivoima, što podrazumijeva i različite visine plaća i ostalih naknada, pa je veoma teško govoriti o kakvom izjednačavanju bi se trebali izjasniti zaposleni u Institucijama BiH (pitanje 4.).

Također smatramo da je u periodu teške ekonomske situacije u državi, čega trebaju biti svjesni svi zaposleni u državnim institucijama, u momentu kada se svi zajedno, argumentirano i organizovano moramo boriti za opstanak plaća na postojećem nivou, neumjesno govoriti o povećanju osnovice za obračun plaća, uprkos činjenici da je to zakonska obaveza poslodavca (prijedlog sindikata).

Napominjemo da članovi naše Sindikalne organizacije još nisu dobili Zahtjev koji je upućen Vijeću ministara BiH. Materijal koji nam je dostavljen datiran je sa 02.07.2009. godine i upućen je starom sazivu Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH, tako da isti treba aktielizirati i dopuniti konkretnim prijedlozima u smislu mjera ušteda na drugi način, osim smanjenja plaća, za što vam stojimo na raspolaganju. Sindikat se mora fokusirati na zaštitu postojeće osnovice za obračun plaća.

U svakom slučaju, ono što treba odvojiti iz pitanja postavljenih u anketi je pitanje podrške i učešća u generalnom štrajku radi sprečavanja smanjenja plaća u institucijama BiH.

Članovi Samostalne sindikalne organizacije Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine će podržati sve aktivnosti rukovodstva i članova upravnih tijela Reprezentativnog sindikata koje na legalan, transparentan i zakonit način vode punoj radno-pravnoj zaštiti zaposlenih, uključujući generalni štrajk.

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading