Statistika posjeta
  • Users online: 1 
  • Visitors today : 36
  • Page views today : 57
  • Total visitors : 6,949
  • Total page view: 9,448
Archives
Categories

 208 total views,  6 views today

Poštovano članstvo,

Obavještavamo vas da je Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine dostavila Sindikatu zaključke, mišljenje i donesene preporuke utvrđene na temelju provedenog istražnog postupka Institucije ombudsmena povodom sindikalnih žalbi na Odluku o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i prevoz sa posla u institucijama BiH. Sa zadovoljstvom smo zaprimili navedeni sadržaj u kojem su žalbeni navodi uvaženi i na temelju kojih su donesene sljedeće preporuke:

“1. Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da započne dijalog sa reprezentativnim sindikatima u cilju donošenja nove Odluke kojom bi se otklonile sve nejasnoće i na adekvatan način uredilo izuzetno važno pitanje za sve zaposlene u Institucijama BiH;

2. Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da se izmijeni sporna odredba člana 41. stav (1) Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine koja je predstavljala temelj za koncipiranje ovog modela obračuna naknada za prevoz na posao i sa posla i da se ponovo unesu riječi “javnim prevozom”;

3. Da o načinu realizacije preporuke obavijeste Obdusmene Bosne i Hercegovine u roku od 60 (šezdeset) od dana prijema preporuke.”

Na ovaj način smo dobili potvrdu neophodnosti naših aktivnosti u proteklih nekoliko mjeseci po predmetnoj stvari, neophodnost zajedničkog dijaloga na relaciji poslodavac-zaposleni, ali i demant pojedinih nedobronamjernih informacija koje su se plasirale u ovom periodu da je odluka iz oblasti prevoza bila predmet sindikalne saglasnosti. U konačnici, želimo da napomenemo da utvrđivanje radnih prava zaposlenih nije stvar u kojoj će postojati pobjednik i gubitnik već da to treba da bude stvar u kojoj će svi biti pobjednici. U zajedničkom interesu je da rješenja iz oblasti radnih prava budu utemeljena na principima pravičnosti i jednakosti.

Kompletan dokumenat Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine možete preuzeti na sljedećem LINKU-PREPORUKE. Nastavit ćemo vas blagovremeno informirati o aktivnostima po predmetnoj stvari.

Print Friendly, PDF & Email
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading