Archives
Categories

 829 total views,  2 views today

Slijedom informacije o raspravi pred Zastupničkim domom Parlamena Bosne i Hercegovine o prijedlogu izmjena članka 14. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH a u cilju povećanja plata profesionalnim vojnim licima u Oružanim snagama BiH,  te mišljenja Ministarstva financija i trezora BiH u kojem se navodi da primjena eventualne izmjene je moguća samo uz umanjenje visine osnovice za obračun plate za 2018. godinu, Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH izražava oštar protest i ukazuje na negativne posljedice koje slijede u slučaju da se predložena izmjena usvoji na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 21.03.2018.godine.

Ističemo da u potpunosti podržavamo prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenta predloženoj kategoriji profesionalnih vojnih lica te sa ljudske i sindikalne solidarnosti smatramo poražavajućim sramotno niske plate vojnika. Međutim, sredstva za navedeno povećanje plate trebaju i moraju biti iznađena iz drugih izvora, a ne degradiranjem utvrđene visine osnovice svim zaposlenim u institucijama BiH, čime se gubi svrha izmjene predložene zakonske odredbe te stvara lažna slika o povećanju plata vojnicima.

Podsječamo da je u periodu od 2008. godine visina osnovice za plate već 3 puta smanjivana što je svojevrsni svjetski presedan uzevši u obzir makroekonomske pokazatelje te kontinuirani rast potrošačke korpe. Naime, dokumentom Vijeća ministara BiH “Politika plata i naknada u institucijama BiH za period 2015-2018” je definirano da će “utvrđivanje osnovne plate i naknade zavisiti od kretanja makrokonomskih pokazatelja”. Uzevši u obzir osnovicu iz 2008. godinu koja se već tri puta smanjivala, upoređujući je sa rastom potrošačke korpe za period 2008-2018 te projektovanu inflaciju za 2018. godinu od 1,20% se može doći do zaključka da ne postoji “dobra vjera” za socijalni dijalog i partnerstvo jer se predlažu apsolutno nelogični potezi koji ne prate realno i stvarno stanje, čime se ugrožava dignitet i integritet rada institucija BiH, a zaposleni su dovedeni u neravnopravan položaj sa najnižim primanjima u odnosu na druge nivoe vlasti u  BiH.

Također, napominjemo da su zaposleni u institucijama BiH jedina kategorija u ovom dijelu Evrope koja nema potpisan Kolektivni ugovor čime se ruše svi međunarodni standardi rada, a ova činjenica se kontinuirano zloupotrebljava zbog neadekvatne zaštite prava zaposlenih koju garantira Kolektivni ugovor. U prilog navedenom ponovo napominjemo smanjenje osnovice za obračun plate tri puta za redom, bez i jedne pozitivne korekcije, zatim smanjenje toplog obroka na 6KM te diskriminirajuću Odluku o visini naknade za prijevoz.

Od Parlamentarne skupštine BiH očekujemo da suspenduje raspravu o predloženoj izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH  dok se ne osiguraju drugi izvori za njenu primjenu, a da to nije već utvrđena osnovica za 2018. godinu. U suprotnom ćemo biti primorani koristiti sve legitimne metode sindikalne borbe sa ciljem očuvanja ličnog i profesionalnog integriteta koje uključuju proteste, štrajk, obustavu rada i u konačnici zaštitu prava kroz tužbene zahtjeve kod pravosudnih organa.

Smatramo nedopustivim urušavanje državne službe kroz minimiziranje osnovnih prava iz radnog odnosa kroz smanjenje plata jedne, u korist druge kategorije zaposlenih. Vjerujemo da postoje druge stavke u budžetu iz kojih se mogu osigurati sredstva za predloženo povečanje plata vojnim licima.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading