Archives
Categories

 709 total views,  2 views today

Tragom eventualne diskriminacije po obračunu plata predsjednica Lejla Čopelj je dala izjavu na medisjki upit te u nastavku prenosimo novinarski članak.

Lejla Čopelj: “Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH kaže da je ista plaća za isto radno mjesto.”

Uposlenici u institucijama BiH iz entiteta Republika Srpska dobit će avgustovske i naredne plaće više od primanja uposlenika u državnim institucijama iz Federacije BiH, jer će se doprinosi i obračuni za uposlenike iz RS vršiti prema novim i izmijenjenim zakonima u RS, kako je „Avaz“ i najavio.

Jučer je potvrđeno za naš list u Ministarstvu finansija i trezora BiH, oni su dobili instrukciju Vlade RS o načinu provedbe izmijenjenih zakona u RS prema kojima je došlo do povećanja plaća te smanjenja određenih poreza.

Platne liste

Tako će uposlenici u državnim institucijama iz RS avgustovske plaće dobiti na osnovu obračuna po propisima iz tog entiteta, koji sada podrazumijevaju niže poreze i više plaće. Iz Ministarstva to što uposlenici još nisu dobili plaće za avgust ne smatraju kašnjenjem i kažu da će sve plaće biti isplaćene do 7. ili 8. avgusta.

No, s druge strane, Lejla Čopelj, predsjednica Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kazala je jučer za „Avaz“ da joj je nezvanično potvrđeno da će biti određenih kašnjenja u isplati avgustovskih plaća na nivou BiH.

– Mi smo danas (jučer, op. a.) očekivali platne liste, ali nismo ih dobili. Raspitala sam se i dobila informaciju da će do kašnjenja u isplati plaće doći upravo zbog primjene izmijenjenih zakona i propisa u RS – kazala je Čopelj.

Sindikalni alati

Ona kaže da u ovom trenutku Sindikat nema zvaničnu potvrdu informacije da će plaće uposlenicima iz RS i FBiH biti isplaćivane u različitom iznosu, ali kaže da će, ako bude tako, uslijediti njihova reakcija.

– U tom slučaju došlo bi do diskriminatornog odnosa prema uposlenicima u FBiH. Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH kaže da je ista plaća za isto radno mjesto. Stoga će Sindikat poduzeti sve zakonske mjere i sindikalne alate borbe da do toga ne dođe – pojašnjava Čopelj.

Članak preuzet sa web stranice: www.avaz.ba

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading