Archives
Categories

 420 total views,  2 views today

Dom narod Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održao je sjednicu 16.5.2022. godine. Naime, na sjednici je odbijen zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Od 15 prisutnih delegata ZA je glasalo 11, PROTIV je bilo 4, dok suzdržanih nije bilo.  Iz kluba srpskog naroda PROTIV su bili Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović.

S obzirom na to da nije bilo entitetske većine, prijedlog nije prošao. Delegati iz Saveza nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD) su glasali protiv.

Podsjećamo, predloženim rješenjima predviđa se povećanje plata vojnicima, policijskim i službenicima na nivou Bosne i Hercegovine sa najnižim koeficijentima. Plate za više od 18.000 zaposlenih koji trenutno imaju mjesečna primanja niža od 1.500 KM, bila bi povećana za 100 do 140 KM.

Više ekonomskih zakona prije početka sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine skinuto je s dnevnog reda. A oni koji nisu skinuti, nisu dobili podršku delegata. Volje nije bilo, osim one da se osigura novac za predstojeće izbore.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading