Archives
Categories

Loading

BOSNA I HERCEGOVINA

VIJEĆE MINISTARA

N/r  Dr. Zoran Tegeltija, predsjedavajući

N/r  SVI MINISTRI

 

PREDMET: OTVORENO PISMO

Poštovani,

Obraćamo vam se s jasnim i preciznim zahtjevom da iz budžetskih rezervi budžeta za 2022. godinu izdvojite 100.000 konvertibilnih maraka i uplatite na račun Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine kako bi bili u mogućnosti isplatiti jednokratnu novčanu pomoć najugroženijim kategorijama zaposlenih u državnim institucijama.

Jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM bi dodijelili zaposlenima s koeficijntom od 1 do 1,7 što znači da bi pomoć primili svi članovi Sindikata sa osnovnom, srednjom i višom školom.

Poznato je da su u toku aktivnost na nižim nivoima vlasti da se dodijeli jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100 KM najugroženijim kategorijama stanovništva.

Zaposleni u državnim institucijama primaju najnižu platu od svih nivoa državne vlasti. Napominjemo da je osnovna plata radnika u državnim institucijama 475 KM i da sa tim primanjima ne mogu da osiguraju svojoj porodici golu egzistenciju. Ranije ali i s trenutnom inflacijom, preživljavanje za mjesec dana s ovim iznosom je naprosto nemoguće. Naša osnovna primanja su za 25 do 35 % manja u odnosu na niže nivoe vlasti.

Javnosti je poznata činjenica da je za prvih 6 mjeseci 2022. godine, u odnosu na prvih 6 mjeseci 2021. godine, samo od indirektnih poreza, država primila vanredne prihode od 567 miliona KM. Sva ta sredstva su prebačena na entitete,  dok na državni nivo nije prebačena ni jedna konvertibilna marka.

Nadamo se da ćete udovoljiti našem zahtjevu i pokazati empatiju prema najugroženijim kategorijama u državnim institucijama na svim nivoima vlasti.

Svaka isplata jednokratne pomoći biće transparentna i imat ćete mogućnost provjeravati vjerodostnojnost isplata. Po završetku dodjele dostavit ćemo vam izvještaj.

Iznos od 100 000 KM možete uplatiti na račun Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine otvoren u ASA banci. ŽR broj : 140-101-00107220-25.

 

S poštovanjem,

 

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika

u institucijama Bosne i Hercegovine

Salih Karčić, predsjednik

 

ORGINAL PISMA MOZETE VIDJETI OVDJE

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading