Archives
Categories

Loading

Vijeća ministara Bosne i Hercegovine će na svojoj 149. sjednici, 18.7.2018., raspravljati o odlukama koje se tiču politike plaća i naknada u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2019-2022. godine, kao i osnovice za obračun plaća zaposlenim za 2019. godinu. Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine izražava nezadovoljstvo te skreće pozornost na sramotno loš položaj uposlenika i najniže rangiranih državnih službenika, te od Vijeća ministara traži da se ta nepravda ispravi.

Napominjemo da je Sindikat u proteklom periodu uputio Vijecu ministara BiH Protestno pismo u kojem, medju ostalim,  izrazava neslaganje sa trenutnom osnovicom te trazi povecanje.
U javnosti se stvorila lažna slika kako svi državni službenici imaju plaće u iznosima 4000-5000 KM, međutim istina je da najveći dio zaposlenih ima manje plaće u odnosu na prosječnu u BiH te manju nego drugi, niži nivoi vlasti, što je mimo svake logike.
Dok parlamentarci, ministri i direktori na drzavnom nivou  imaju daleko veće plaće nego njihove entitetske kolege, a oni koji doista rade poslove javne uprave, odrade najviše posla u procesu evropskih integracija, zaposlenici i državni službenici BiH imaju manje plaće nego kolege na nižim nivoima vlasti (entiteti, kantoni i općine). Tražimo da se zaustavi taj neravnopravni položaj. Nije logično da najniže rangirani državni službenik u Federaciji BiH ima početnu plaću 1.165,50 KM a u institucijama BIH to je samo 998,95 KM. Slično je i sa sljedećom grupom državnih službenika, višim stručnim suradnicima, čija je osnovica u FBIH 1.228,50 a na nivou BIH 1.117,87.
Zahtijevamo od Vijeća ministara da uputi prijedlog izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim bi se smanjio raspon najvećih i najmanjih koeficijenata za obračun plaće. Sramotno je da 60% zaposlenih i institucijama BiH prima plaću koja je manja od državnog prosjeka, dok istovremeno izabrana i imenovana lica imaju po deset (10) puta veću plaću. U drugim državama, pa i u entitetima, omjer najviše i najniže plaće je 5:1 umjesto naših 10:1.
Tražimo da se osnovica za obračun plaće, koja je u periodu od 2008. godine tri puta smanjivana i trenutno iznosi 475.69 KM, poveća za 2019. godinu na iznos od 535,50 KM, koliko je bila prije prvog smanjenja osnovice te onda u periodu 2020-2022 uvećava minimalno za inflaciju iz prethodnih godina. Podsjećamo da se prema Protokolu između Vijeća ministara BiH i Reprezentativnog sindikata iz 2012. godine, osnovica za obračun plaće morala korigirati u skladu s godišnjom stope inflacije. Odredbe ovog Protokola do danas nisu provedene.
Do izmjene Zakona kojim će se poštenije odrediti koeficijenti, tražimo da se zaposlenicima i državnim službenicima (do nivoa šefa odsjeka) odobri promaknuće unutar platnih razreda, ako bi se nagradili oni koji doista kvalitetno rade.
Također, napominjemo da su zaposleni u institucijama BiH jedina kategorija u ovom dijelu Evrope koja nema potpisan Kolektivni ugovor čime se ruše svi međunarodni standardi rada, a ova činjenica se kontinuirano zloupotrebljava zbog neadekvatne zaštite prava zaposlenih koju garantira Kolektivni ugovor. Evropska komisija u svom izvještaju o napretku BiH za 2017. godinu upozorava  (Princip 5) da plaće i naknade državnih službenika trebaju biti pravične i transparentne. U posljednjih nekoliko godina Evropska unija, SAD i drugi međunarodni partneri uložili su ogroman novac i napor u reformu javne uprave. Nema prave kvalitetne javne uprave, poput bilo kojeg drugog tima ili kolektiva, bez kvalitetnih, zadovoljnih i dobro plaćenih zaposlenika.  Cilj svih reformskih aktivnosti je pripremiti i motivirati  službenike za poboljšanje rada institucija i onda ostvarivanje ciljeva države.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading