Archives
Categories

Loading

Dana 13.11.2019.godine, u Zgradi prijateljstva održan je zajednički radni sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata po pitanju izrade Kolektivnog ugovora.Na sastanku su usaglašeni nacrti Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i Saveza sindikata policijskih organa u BiH. Dogovoreno je da se sačini jedan itegralan tekst koji će biti dostavljen Vijeću ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH. Također je dogovoreno da se na narednom sastanku pripremi i usvoji Odluka o imenovanju članova Tima za pregovore, te da se finalizira Protokol o pregovaranju sa vijećem ministara BiH.

Dana 29.11.2019.godine, u Zgradi prijateljstva održan je finalni sastanak reprezentativnih sindikata po pitanju izrade i usaglašavanja Nacrta Kolektivnog ugovora. Na pomenutoj sjednici su bili prisutni predstavnici sva tri reprezentativna sindikata. Na sjednici je usaglašen i parafiran Nacrt Kolektivnog ugovora, također je dogovoreno da se najkasnije do ponedjeljka 02.12.2019.godine dostave imena članova tima (po 3 iz svakog reprezentativnog sindikata) koji je biti dostavljeni uz Zahtjev za pokretanje kolektivnog pregovaranja i Protokol o kolektivnom pregovaranju, aVijeću ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH.

Zahtjev za pokretanje kolektivnog pregovaranja, Odluku o imenovanju pregovaračkog tima i Protokol o kolektivnom pregovaranju je sačinio član UO i član tima za izradu Nacrta Kolektivnog ugovora, Edin Kučuković. Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Savez sindikata policijskih organa u BiH i Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje su se dana 13.12.2019. godine obratili Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH zajedničkim pismo za Otvaranje postupka kolektivnog pregovaranja. (pismo možete preuzeti na LINKU)

Kabinet Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je dana 14.01.2020. godine inicijativu dostavio Ministarstvu financija BiH, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu sigrunosti BiH, te zatražio mišljenje od navedenih institucija.

Inicijativu Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH možete pročitati na LINKU.

Nakon što je definitivno zaključeno da od zajedničkog Kolektivnog ugovora i nastupa prema poslodavcu tri sindikata nema ništa, SDSZ je u 2022 godini pripremio na vrijeme novi nacrt Kolektivnog ugovora na kojem je nekoliko mjeseci radio Savjetodavni tim i koji je svoju krajnju varijantu dobio nakon što su svoje prijedloge dale i sindikalne organizacije. 

Taj Kolektivni ugovor je 22.04.2022 godine predat uz Pismo namjere Vijeću ministara i Ministarstvu pravde i iskreno se nadamo da će pregovori završiti u ovoj 2022 godini i da ćemo po prvi put dobiti ono što imaju svi sindikati u civilizovanom svijetu.

NACRT KOLEKTIVNOG UGOVORA IZ 2022

NACRT KOLEKTIVNOG UGOVORA IZ 2018

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading