Archives
Categories

Loading

U srijedu 04.03.2020. godine održan je prvi radni sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije. Na sastanku su učestvovali predsjednici Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac, Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika Lejla Čopelj i Sindikata uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac, te ministri u Vijeću ministara BiH – finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, sigurnosti Fahrudin Radončić i pravde Josip Grubeša.

Predstavnici sindikata su tokom sastanka iznijeli probleme i teškoće sa kojima se susreću zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine.  Predsjedavajući Tegeltija ovom prilikom je istaknuo  da je novi saziv Vijeća ministara opredijeljen za socijalni dijalog u cilju  poboljšanja statusa radnika, te iskazao spremnost za otpočinjanje procesa kolektivnog pregovaranja.

Tokom razgovora predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je neophodno da se prevaziđu nesporazumi i da se dođe do potpisivanja općeg kolektivnog ugovora koji predstavlja osnovu za reguliranje međusobnih odnosa i koji garantira prava radnicima.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je u ovom momentu prioritetno pitanje plaća i pravednosti u raspodjeli istih.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednih deset dana formira radna grupa koju će činiti predstavnici Vijeća ministara i  sindikata na nivou institucija BiH, a koja će raditi na sistemskom rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnici sindikata ovom prilikom su iskazali zahvalnost na razumijevanju na koje su naišli, te istaknuli da će u narednom periodu nastaviti da, kroz partnerski odnos s Vijećem ministara, djeluju u pravcu unapređenja materijalnog položaja zaposlenih.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading