Archives
Categories

Loading

Sindikat zaposlenih u bh. institucijama biće prinuđen da pokrene niz tužbi zbog odluka Ministarstva finansija i trezora BiH na osnovu kojih isplaćuju plate umanjene za 100 KM zaposlenim službenicima sa srednjom stručnom spremom.

Kako je potvrđeno u ovom sindikatu, ali i Ministarstvu finansija, Metodologija za razvrstavnje u platne razrede, na osnovu koje je smanjen koeficijent ovim službenicima, ne primjenjuje se u svim institucijama, a poseban tretman dobili su u bh. pravosuđu.

Službenici sa srednjom stručnom spremom u Sudu i Tužilaštvu BiH, te Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) primaju veću platu od službenika u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara, svim ministarstvima ili u Sekretarijatu Predsjedništva BiH.

Tako veći koeficijent ima portir u Sudu BiH od službenika svih ostalih državnih institucija jer je prema posljednjem mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH rad portira-recepcionara teži od bilo kojeg posla koji obavljaju referenti u ostalim bh. institucijama. Sudski portir ima koeficijent 1,6, a ostali u bh. institucijama 1,4. Ovi koeficijenti pomnoženi sa osnovicom od oko 500 KM pokazuju da je plata portira (800 KM) veća za 100 KM od plata referenata u drugim institucijama.

U Sindikatu ovo smatraju diskriminacijom i kršenjem Zakona o radu i podzakonskog akta koji je donesen na osnovu Zakona o platama u institucijama BiH.

Gordana Šarović, član Upravnog odbora Sindikata, kazala je da se za pojedine institucije nova metodologija primjenjuje od septembra prošle godine, a u nekima ni do danas nije počela primjena.
“Nakon što je koeficijent smanjen u pojedinim institucijama službenici su se obratili Žalbenom vijeću, ali su se oni proglasili nenadležnim. U nekim rješenjima stoji da se može žalba uputiti ministru finansija, ali nije ni to urodilo plodom. Obraćali smo se predsjedavajućem Nikoli Špiriću, ali nas nije niko primio, pa se sve odvija po principu kadija te tuži – kadija ti sudi”, kazala je Šarovićeva.
Bezizlazna situacija u kojoj su neki povlašteni, a neki nemaju ni pravo žalbe, natjerala je sindikalce da angažuju advokata i pokrenu tužbe.

Otkako je usvojena metodologija na sjednicama Savjeta ministara BiH vrlo često su na dnevnom redu zahtjevi pojedinih institucija da budu korigovani koeficijenti za radna mjesta sa srednjom stručnom spremom. Ministarstvo finansija i trezora donedavno je uglavnom davalo negativna mišljenja, ali su u slučaju pravosudnih institucija postupili drugačije. Prema metodologiji ne obračunavaju plate ni u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, te Ombudsmana BiH koji su jednostavno odbili da je ispoštuju.
Komentar ministra finansija Dragana Vrankića nismo uspjeli dobiti.

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prijavi se na newsletter
Loading