Archives

Categories

 566 total views

Poštovane članice i članovi Sindikata,

Pozivamo vas  da dođete na proteste u četvrtak 22.09. 2022. godine u period od 11 do 12 sati na platou Trg  Bosne i Hercegovine br.3. Pozivamo sve članove Sindikata i zaposlene koji nisu članovi Sindikata da na proteste dođu u što većem broju. Zamolio bih sve članove Sindikata da ovaj poziv proslijede i zaposlenim koji nisu članovi Sindikata.

Poznata vam je činjenica da su ovi protesti sedmi po redu koje organizuje Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika Bosne i Hercegovine. Rezultati naših protesta su evidentni. Osnovica je vraćena na 535. Topli obrok je povećan sa 8 KM na 11 KM. Naknada za prevoz je povečana za 20%. Povećani su koeficijenti za 0,2 zaposlenim do radnog mjesta – stručni savjetnik.

Sve ove promjene su rezultat naših protesta.

Naš osnovni cilj i borba je da imamo potpisan Kolektivni ugovor sa kojim dobijamo pravnu i ekonomsku zaštitu, da nam osnovica za obračun plate za 2023. godinu bude 650, da nam se prema Zakonu o radu u institucijama Bosne i Hercegovine isplaćuje naknada za prevoz u 100% iznosu a ne 60 % troškova kao sada.

Da bi smo postigli ove ciljeve nemamo drugog izbora nego stalno organizovati mirne i dostojanstvene proteste I putem medija vršiti pritisak na našeg poslodavca.

Iz tog razloga vas još jednom pozivam da dođete na proteste u što većem broju.

Na plato ispred naše zgrade trebamo izaći u 10 sati i 50 minuta.

Salih Karčić

Predsjednik SDSZ-a

 174 total views

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) – Sindikalna organizacija (SO) BHRT-a uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu, Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru ove medijske kuće Belminu Karamehmedoviću, u kojem navodi kako niko od političkih subjekata i kandidata u svom programu nema jačanje Javnog servisa emitiranja BiH kao prioritet.

  • Počela je izborna kampanja, no niko od političkih subjekata i kandidata u svom programu nema jačanje Javnog servisa emitiranja BiH. ( BHRT-a, Bosanskohercegovačke radio televizije) kao prioritet. Uspostava Korporacije Javnog sistema emitiranja je krucijalna i definisana Zakonom. No Zakon se još  ne primjenjuje. Time bi se osiguralo stabilno funkcionisanje BHRT-a, kao što je predviđeno i Zakonom – navodi se u otvorenom pismu.

Ističe se, istovremeno, da je evidentno nastojanje OHR-a za jačanje institucija države, te da bi bilo poželjno da se međunarodna zajednica uključi i u rješavanje spomenutog problema.

Sindikalna organizacija BHRT-a podsjeća kako je stabilna i neovisna BHRT uvjet za kandidatski status BiH ka eurointegracijama.

U pismu se, također, navodi, da Radio televizija Republike Srpske duguje više od 60 miliona KM Javnom servisu emitiranja BiH, “čime su građani uskraćeni za proizvodnju kvalitetnijeg i raznovrsnijeg programa”.

  • Mi u Sindikalnoj organizaciji BHRT-a koja je dio Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika BiH, koji broji 2.200 članova, pa smo samim tim i reprezentativni u ovoj medijskoj kući, očekujemo jači angažman OHR-a za pronalaženje rješenja opstanka i funkcionisanja BHRT-a – navodi se u otvorenom pismu, koje potpisuje predsjednik SO BHRT-a Naser Husić.

 548 total views

BOSNA I HERCEGOVINA

VIJEĆE MINISTARA

N/r  Dr. Zoran Tegeltija, predsjedavajući

N/r  SVI MINISTRI

 

PREDMET: OTVORENO PISMO

Poštovani,

Obraćamo vam se s jasnim i preciznim zahtjevom da iz budžetskih rezervi budžeta za 2022. godinu izdvojite 100.000 konvertibilnih maraka i uplatite na račun Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine kako bi bili u mogućnosti isplatiti jednokratnu novčanu pomoć najugroženijim kategorijama zaposlenih u državnim institucijama.

Jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM bi dodijelili zaposlenima s koeficijntom od 1 do 1,7 što znači da bi pomoć primili svi članovi Sindikata sa osnovnom, srednjom i višom školom.

Poznato je da su u toku aktivnost na nižim nivoima vlasti da se dodijeli jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100 KM najugroženijim kategorijama stanovništva.

Zaposleni u državnim institucijama primaju najnižu platu od svih nivoa državne vlasti. Napominjemo da je osnovna plata radnika u državnim institucijama 475 KM i da sa tim primanjima ne mogu da osiguraju svojoj porodici golu egzistenciju. Ranije ali i s trenutnom inflacijom, preživljavanje za mjesec dana s ovim iznosom je naprosto nemoguće. Naša osnovna primanja su za 25 do 35 % manja u odnosu na niže nivoe vlasti.

Javnosti je poznata činjenica da je za prvih 6 mjeseci 2022. godine, u odnosu na prvih 6 mjeseci 2021. godine, samo od indirektnih poreza, država primila vanredne prihode od 567 miliona KM. Sva ta sredstva su prebačena na entitete,  dok na državni nivo nije prebačena ni jedna konvertibilna marka.

Nadamo se da ćete udovoljiti našem zahtjevu i pokazati empatiju prema najugroženijim kategorijama u državnim institucijama na svim nivoima vlasti.

Svaka isplata jednokratne pomoći biće transparentna i imat ćete mogućnost provjeravati vjerodostnojnost isplata. Po završetku dodjele dostavit ćemo vam izvještaj.

Iznos od 100 000 KM možete uplatiti na račun Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine otvoren u ASA banci. ŽR broj : 140-101-00107220-25.

 

S poštovanjem,

 

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika

u institucijama Bosne i Hercegovine

Salih Karčić, predsjednik

 

ORGINAL PISMA MOZETE VIDJETI OVDJE

1 2 3 80

Prijavi se na newsletter

Loading